PMP Turda vă propune: Să investim în pregătirea și dezvoltarea tinerilor! Dacă ești de acord, ajută-ne și tu!

PMP Turda consideră că investiția în tineri poate fi șansa pentru dezvoltarea localității. Chiar dacă e nevoie de timp, strategia PMP Turda în acest domeniu este cât se poate de clară, de eficientă și de practică, iar rezultatul aplicării ei îl reprezintă o șansă la educație, care poate fi acordată multor generații de elevi.

 

Sistemul propus de noi are la bază un element foarte important: implicarea comunității, fără costuri, în sprijinirea tinerilor capabili, prin acordarea unor burse de studiu. Întrucât criteriile pot fi stabilite ulterior, în urma unei dezbateri publice care să preceadă adoptarea și apoi votarea unui proiect de hotărâre în acest sens, ne vom referi strict la mecanismul prin care s-ar permite acordarea acestor bursede studiu, pentru mai mulți tineri.

Primul pas ar fi înființarea unui ONG, cu sprijinul administrației locale, al cărui scop va fi tocmai gestionarea resurselor financiare și punerea în practică a mecanismului prin care se vor acorda bursele de studiu pentru tineri. În prima fază, ONG-ul își va demara activitatea cu sprijinul administrației locale, respectiv cu o alocare financiară de la bugetul local. Ulterior, fundația respectivă (ONG) va funcționa pe propriile picioare, devenind independentă financiar.

Cum se poate realiza acest lucru? Foarte simplu: Implicarea administrației locale într-un proiect de acest gen ar da o notă de credibilitate fundației. Pe baza acestei credibilități, fundația ar fi sprijinită să deruleze ample campanii de informare, privind scopul fundației, dar și modalitățile prin care comunitatea locală poate sprijini GRATUIT tinerii studioși, prin acordarea unor burse comunitare de studiu. Sursele de finanțare pentru fundație ar putea veni pe trei căi:

– de la bugetul local al administrației locale

– prin intermediul campaniilor prin care 2% din impozitul datorat de orice angajat de pe raza comunității, ar putea fi virat în contul fundației (nu e vorba de costuri pentru turdeanul care face acest gest, totul rezumându-se la completarea unei declarații, care ulterior va fi depusă la Administrația Financiară și în baza căreia 2% din impozitul pe care angajatul respectiv îl datorează Statului, ar putea fi redirecționat spre bugetul fundației)

– prin sponsorizări făcute de unele societăți comerciale (conform Codului Fiscal, fiecare societate comercială își poate deduce anumite cheltuieli anuale cu astfel de sponsorizări), de pe raza localității, care doresc să se implice într-un astfel de proiect de anvergură și de perspectivă, care poate asigura tinerilor studioși burse de studiu.

Sumele adunate din cele trei surse de finanțare vor fi folosite exclusiv pentru alocarea unor burse de studiu, pentru tinerii merituoși ai Turzii.

Acești tineri ar urma să fie aleși pe baza unor selecții, conform unui Regulament bine stabilit, prin propria înscriere sau prin recomandarea unităților școlare sau a cadrelor didactice. După alegere, ei vor semna un contract cu fundația respectivă (ONG), prin care fundația va sprijini financiar procesul său de învățare (finanțare studii) sau unele proiecte de cercetare/inovare/dezvoltare/investiții. În schimbul acestui sprijin, tânărul se obligă ca, la finalizarea studiilor sau a proiectului finanțat, să ofere ceva comunității.

Acel ”ceva” oferit comunității poate fi un proiect arhitectural (dacă tânărul respectiv își finalizează studiile din domeniul arhitectural, e exemplu), o activitate de voluntariat în domeniul studiilor sale (un cadru didactic poate oferi meditații gratuite pentru copiii nevoiași, un absolvent în domeniul medical s-ar putea implica într-un proiect de promovare a sănătății în cadrul unor categorii defavorizate etc) sau orice alt ”produs” al educației sale, finanțate de comunitate. Evident, activitatea de voluntariat poate avea și un efect invers, respectiv în beneficiul tânărului, conform legii voluntariatului, în baza căreia activitatea de voluntariat, în domeniul studiilor, poate fi recunoscută ca vechime/practică, având astfel șanse mai mare la angajare.

În timp, acest mecanism poate asigura o șansă la educație pentru mulți tineri, dar și o șansă de dezvoltare a localității, pe baza ideilor și a contribuției viitorilor tineri specialiști, indiferent de domeniul de activitate.

Astfel, vom demonstra că suntem o comunitate unită, că știm să investim în tineri și în educație.

Noi propunem soluții, nu povești! Cu votul dvs, soluțiile pot fi puse în practică!

PMP Turda – președinte Adrian Nap

 

POSTED BY
PMP Turda

Leave A Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Copyright 2021 All Rights Reserved - PMP Turda